Rakan WARTAMAYA

Wednesday, April 20, 2011

Kita tengok demokrasi Singapura


Parlimen Singapura Bubar, Pilihan Raya Umum 3 Bulan Lagi
SINGAPURA: Presiden Singapura membubarkan Parlimen negara itu sebagai isyarat pilihan raya umum akan diadakan dalam beberapa minggu lagi pada Isnin.

Presiden S.R. Nathan mengumumkan dalam gazet kerajaan bahawa Parlimen dibubarkan dan pilihan raya akan diadakan dalam tempoh tiga bulan.

Meurut Straits Times, 2,311,582 rakyat republik itu layak mengundi tahun ini berbanding 2,158,439 pda 2006 dan 2,036,923 (2001).[ lagi ]

-------------------------------
Belajar ...
Jangan tak belajar !

Share/Bookmark

4 comments:

mountdweller April 20, 2011 at 9:53 AM  

Salam Tuan

Demokrasi Singapura sama cacatnya dengan Malaysia. Tekanan dan kekangan memeng menjadi senjata meranapkan suara bangkangan.

Scenic Malaysia April 20, 2011 at 2:08 PM  

Malaysia jauh labih baik. Kalau tidak masakan pembangkang yg diketuai oleh Brother Anwar Bin Ibrahim bermaharajalela. Kalau Kuan Yew jadi pemerintah Malaysia, kirim salam saja sama pembangkang.

SM

Othman April 20, 2011 at 6:42 PM  

tapi kat sana demokrasi adil

Anonymous,  April 24, 2011 at 8:31 AM  

apa lah statement SM tu..."bermaharajalela"...sape yang "bermaharajalela" sebenarnya? ko atau politik x? "pembangkang" tu istilah kotor dari pemerintah yang gila kuasa untuk lawannya. klu xde "pembangkang" bukan politik namanya...baik buat negara komunis jer.bahlol.

Blog list