Rakan WARTAMAYA

Saturday, January 21, 2012

SIARAN SEGERA


FAIL SAMAN SEMAKAN KEHAKIMAN KE ATAS KERAJAAN NEGERI PERAK DAN DUA INDIVIDU YANG LAIN 

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Penerangan UMNO Bahagian Lumut, Haji Jauhari Bin Yahya hari ini telah memfailkan Saman Semakan Kehakiman ke atas Kerajaan Negeri Perak & dua individu yang lain dalam Mahkamah Tinggi Malaya, Kuala Lumpur (20 Januari 2012) berikutan kegagalan pihak Kerajaan Negeri Perak untuk  menggantikan tanah Hj. Jauhari yang dibatalkan oleh kerajaan pada tahun 1998.

Berdasarkan kajian kes - Pada tahun 1997 tanah beliau seluas LIMA ekar lebih yang dicagarkan kepada Bank Bumiputra Bhd telah dirampas oleh Kerajaan Negeri Perak kerana gagal membayar cukai tanah. Hj. Jauhari telah memohon semula tanah tersebut dan pada bulan Julai 1997 permohonan untuk mendapatkan tanah tersebut telah diluluskan.

Kemudiaan pada 21/2/1998, Hj. Jauhari telah mengadakan pertemuan dengan Pengarah Tanah & Galian Negeri Perak dan pihak Bank Bumiputra Bhd.

Semasa pertemuan tersebut Hj. Jauhari bersetuju untuk membenarkan kelulusan ke atas tanah tersebut dibatalkan dan pihak Kerajaan Negeri Perak berjanji akan memberi tanah baru bagi menggantikan tanah yang dibatalkan itu.

Selepas tarikh tersebut Hj. Jauhari telah banyak kali membuat permohonan untuk mendapatkan tanah baru bagi menggantikan tanah yang dibatalkan tersebut tetapi tiada tanah baru yang diberikan bagi menggantikan tanah tersebut.

Walau pun ada beberapa kali tawaran tanah diberikan kepada Hj. Jauhari namun tanah yang ditawarkan berada dilokasi yang tidak sesuai dan tidak sama dengan nilai tanah Hj. Jauhari yang dibatalkan.

Pada bulan 12/2011 beliau dimaklumkan permohonan bagi menggantikan tanah yang dibatalkan telah DITOLAK, justeru itu Hj. Jauhari memfailkan Semakan Kehakiman bagi membatalkan keputusan Kerajaan Negeri Perak menolak permohonan tersebut.

Tindakan Mahkamah diambil kerana Hj. Jauhari begitu lama menunggu untuk diberikan tanah baru bagi menggantikan tanah Hj. Jauhari yang dibatalkan.

Hj. Jauhari adalah pesara guru dan pada masa ini ahli veteran UMNO.

Difailkan oleh Tetuan Mohamed Hanipa & Associates yang beralamat di No 35A, Jalan SG 10/4 Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor.
Tel/Faks : 03 - 6189 9548
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Haji Jauhari Bin Yahya
No 13, Taman Astaka, 32000 Sitiawan, Perak
Tel : 019 - 503 5000
Email : hj.jauhari.yahya@gmail.comShare/Bookmark

0 comments:

Blog list