Rakan WARTAMAYA

Saturday, January 1, 2011

Dr Aziz Bari : Perlantikan SUK,Putrajaya Tidak Ada Kuasa

SHAH ALAM 1 JAN : Pakar Undang-Undang Profesor Dr Aziz Bari menegaskan Putrajaya tidak mempunyai kuasa untuk menghalang Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk menerima dan memberi perkenan kepada calon kerajaan negeri Selangor untuk mengisi jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Beliau berkata Undang-Undang Tubuh Negeri jelas menyebelahi kerajaan negeri dalam perlantikan jawatan itu.

"Kalau kita lihat pindaan yang dibuat oleh pentadbiran Tun Mahathir Mohamad tahun 1994, menimbangkan nasihat bermaksud menerima nasihat. Jadi undang-undang sebenar adalah sultan perlu menerima dan mendengar Menteri Besar," katanya.

Aziz menjelaskan krisis hari ini berlaku ekoran kerakusan Umno-Barisan Nasional meminda Perlembagaan dan memperkasakan kedudukan Eksekutif dengan menghadkan kuasa Raja-Raja Melayu.

Berdasarkan pengamatannya, Aziz berkata undang-undang jelas sekali memihak kepada Kerajaan Negeri Selangor dalam isu ini.

"Samada pindaan yang dibuat itu tidak sah, ataupun kuasasultan yang menjadi pemutus. kedua-dua perkara ini tidak menguntungkan Umno. kalau melihat kepada pindaan itu, ia menunjukkan tan sri khalid adalah betul," katanya.

Pakar perlembagaan ini menjelaskan Undang-Undang Tubuh Negeri telah meletakkan amalan yang sepatutnya dipatuhi oleh semua pihak berkenaan.

Artikel 52 (4) menegaskan Setiausaha Kerajaan Negeri harus mengangkat sumpah di hadapan Menteri Besar Selangor. Ia tidak menyatakan individu berkenaan harus mengangkat sumpah di hadapan Sultan.

"Kuasa melantik semenangnya di tangan Sultan, tetapi Sultanperlu meneliti cadangan dari suruhanjaya berkenaan. Sebelum itu,Sultan harus mendengar nasihat menteri besar," katanya.

"Kerajaan pusat tidak ada peranan atau kuasa. apa yang disebutkan oleh Datuk Khir Toyo mungkin apa yang berlaku di zaman Umno sahaja..yang mungkin formaliti sahaja. tetapi kalau berdasarkan perlembagaan, kerajaan persekutuan tidak mempunyai peranan," katanya lagi.

Aziz juga menyokong gesaan supaya wakil-wakil rakyat Selangormengadakan sidang tergempar membantah campurtangan Kerajaan Pusat.

"Ya ia wajar kerana kalau kita lihat Parlimen meluluskan usulprihatin ke atas isu Sultan Johor pukul coach hoki. Jadi tidak adamasalah sekiranya sidang khas diadakan dan membincangkan situasi yang berlaku ini," katanya lagi. - tvselangor
Share/Bookmark

4 comments:

Amuraria January 1, 2011 at 10:26 PM  

NAMPAK SANGAT umno@apco GELOJOH KUASA SAMPAI GUNA SESIAPA SAJA TERMASUK RAJA ATAU SULTAN,MATLAMAT MENGHALALKAN CARA DEMI TAKUT HILANG KUASA !

Anonymous,  January 1, 2011 at 10:27 PM  

pakai juga mahathir pya legasi ya....

hussin January 2, 2011 at 8:19 AM  

di mana pemimpin2 pas yang menghentam aziz bari dulu? saya ingin sekali membaca pandangan mereka sama ada bersetuju atau tidak dengan aziz bari ini. sikap mendiamkan diri memberi gambaran siapa kalian sebenarnya!

Anonymous,  January 2, 2011 at 9:37 AM  

kita hormati pandangan dr aziz, tapi apa yang kita perhatikan sekadar undang2 dan juga perlembagaan yang berada dalam kertas sahaja tak memadai kalau tak ada kuasa ditangan,dek kerana adanya kuasa umno/bn boleh buat apa sahaja,umno/bn bolleh mengarah kan semua enjesi penguatkuasa supaya mengikut arahanya kerana semuasa enjesi tersebut terletak dibaah kementerian.

Blog list